Tedavi Yöntemleri

Ortodonti, dişlerin ve çene yapısının düzeltilmesi ve hizalanması amacıyla uygulanan bir diş hekimliği dalıdır. Ortodontik tedavi yöntemleri, bireylerin daha sağlıklı ve estetik bir gülüşe sahip olmalarını sağlar. Bu sayfada, şeffaf plaklar, braketler-teller ve çene apareyleri gibi yaygın ortodontik tedavi yöntemlerinden bahsedeceğiz.

Şeffaf Plaklar
Braket ve Teller
Çene Apareyleri

Zamanla daha da kötüleşebilecek sorunları kontrol etmek için çocuk hastalarımızı küçük yaşlardan itibaren görmeye ve takip etmeye başlıyoruz. Düzenli takip randevuları aracılığıyla iletişim halinde kalıyoruz.

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

1- Şeffaf Plaklar (Invisalign)

Diş teli kullanımına gerek kalmadan bozuk diş dizilimini ve diş çapraşıklığını tedavi edebilen uygulamalara telsiz ortodontik tedavi denir. Bu uygulamalar, hastaların ihtiyaçlarına ve taleplerine özel olarak ortodontist tarafından özenle belirlenirler. Böylece hastalar diş teli kullanmadan diş düzenlerindeki bozuklukları düzelttirebilirler. Telsiz diş yamukluğu tedavisi genelde şeffaf plaklarla gerçekleşir. Kişiye özel üretilen bu plaklar dışarıdan fark edilmeyecek yapıya veya yerleşime sahiplerdir. Buna ek olarak şeffaf plaklar istenildiğinde hasta tarafından takılıp çıkarılabilir.

Telsiz ortodontik tedavi, çeşitli gelişmiş uygulamalar ile gerçekleştirilir. Bu uygulamalar arasında en sık tercih edileni invisalign olarak da bilinen şeffaf plak tedavisidir. Şeffaf plaklar renksiz yapıdadırlar. İçlerinden ışık geçebilir. Yani dişlere takıldıklarında dışarıdan fark edilmeleri çok zordur.

Şeffaf plak uygulaması hastanın ağız, çene ve diş muayenesi ile başlar. Daha sonra ise hastanın dişleri ve çenesi üzerinde çeşitli ölçümler gerçekleştirilir. Doktor bu ölçümlere göre tedavi sonundaki diş pozisyonu için detaylı bir planlama yapar. Bu planlama sonrasında hastaya uygun şeffaf plaklar modellenir ve üretilir. Günde en az 20-22 saat olacak şekilde yemek dışında tüm gün kullanılmalıdır.

https://leylacimeakbaydogan.com/wp-content/uploads/2020/01/post_10-640x480.jpg

Invisalign Şeffaf Plakların Avantajı Nedir?

Kullanımı son derece kolay olan invisalign plakların rahatlığı, dışarıdan neredeyse hiç fark edilmeyecek incelikte ve şeffaf olması, takıp çıkartılabilmesi, kişiye özel tasarlanması, hızlı ve etkili olması gibi birçok avantajı bulunmaktadır.

– Özellikle tel tedavisi sırasında ağızda bulunan tellerin yüzünden hastalar sert yiyecekleri tüketememekte, bazı yiyecekleri de zorlukla yiyebilmektedirler. Oysa invisalign plakların yemek yeme zamanı ağızdan çıkarılması sayesinde kişi dilediği yiyeceği dilediği gibi rahatlıkla tüketebilmekte daha sonra dişlerini fırçalayıp plaklarını tekrar takabilmektedir.

– Hasta için diğer büyük bir avantaj takıp çıkarılabilir olması sayesinde ağız bakımı ve hijyeni daha rahat ve kolay bir şekilde yerine getirilebilir böylece oluşabilecek çürük ve diş eti hastalıklarının oluşması da engellenmiş olur

– İnvisalign plakların şeffaf olması dolayısıyla estetik olması yine büyük bir avantajdır. Ağızda takılı olduğu halde dışarıdan bakan bir göz tarafından kolayca anlaşılamamaktadır.

  • Özel günlerinizde ( düğün, nişan, mezuniyet , toplantı gibi) çıkartabilir ve sonrasında tedaviniz aksamadan kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.
  • İnvisalign şeffaf plakları ile tedavide diş hareketleri dijital ortamda belirlendiği için dişlere optimum düzeyde kuvvet uygulanır . Dolayısıyla tedavi sırasında tel tedavisine oranla ağrı hissi daha az olur. Aynı zamanda tedavi süresi bazı durumlarda tel tedavisinden daha kısa sürmektedir.

İnvisalign first tedavileri ile 7-10 yaş arası çocuklarda erken dönemde tespit edilen diş ve çene bozukluklarını düzeltmede en etkili yöntemlerden biridir. BU yöntem ile erken süt dişi çekimi sonrası daimi dişin yerinin kapanması ya da dişlerin yanlış yönde çıkması gibi sorunlar erken yaşta çözüldüğü için yenilecek olan daimi dişler normal konumuna daha rahat gelebilir. Böylece ileri yaşlarda uzun sürecek aşamalı ortodontik tedaviler veya diş yeri kapanması sebebiyle diş çekimli ortodontik tedaviler önlenmiş olur.

Şeffaf Plak Tedavi Fiyatları Alanya

Telsiz ortodontik tedavi, hastanın taleplerine ve ihtiyaçlarına göre hekim tarafından özel olarak planlanır. Böylece hastalar büyük bir başarı oranı ile arzu ettikleri düzgün, estetik diş görünümüne sahip olabilirler. Tedavinin şekli ve kapsamı kişiden kişiye değişiklik gösterebildiği için telsiz ortodonti tedavisi fiyatları da değişebilmektedir.

2- Braket ve Teller

2.1- Metal Braketler

Ortodontik tedavinin geleneksel yöntemi olan metal braket tedavisi günümüzde hala sıklıkla uygulanmaktadır. Ortodontik tedavi tellerin dişlere takılması ile başlayan ve genellikle 4 veya 5 haftada bir rutin kontrollerle devam eden bir süreçtir.

Teller takıldığı andan itibaren dişlere kuvvet iletilmeye başlar. Bu da doğal olarak dişlerde az da olsa ağrıya neden olabilir. Herkesin ağrı eşiği farklıdır. Dolayısı ile hastaların bir çoğu tel takıldığında hiç ağrı çekmediğini söylerken; bazı hastalar ise ilk birkaç gün hafif şiddette ağrı hissettiklerini belirtmektedir. Bu nedenle tedaviye başlayacak hastaların her ihtimale karşı az da olsa muhtemel bir ağrıya hazırlıklı olmasında fayda vardır. Bu dönemde ağrısı olan hastalar ağrı kesici kullanarak bu süreci kolayca atlatabilmektedir.

Teller takıldığında dudak ve yanakta tel ve braketlerin temas ettiği yerlerde aft benzeri küçük yaralar çıkabilmektedir. Yine bu yaralar da tuzlu su ile gargara yapıldığında yaklaşık 1 hafta içerisinde iyileşmektedir.

Tel tedavisi gören hastaların uyması gereken bazı kurallar vardır. Özellikle yeme içme konusunda oldukça dikkatli olunmalıdır. Bir insanın ısırma kuvveti düşündüğümüzden daha fazladır. Bu sebeple sert bir şey yenildiğinde ısırma ile birlikte braket ve tellerde kopmalar yaşanabilir. Her kopma tedavinin uzamasına ve işlerin kötüye gitmesine sebep olur. Aynı şekilde yapışkan gıdalar ve asitli içecekler de hem dişlerinize hem de tellerinize zarar verecektir. Yiyecekler küçük parçalar halinde kesilip arka dişler ile dikkatli şekilde yenilmelidir. Zeytin kiraz gibi çekirdeği olan gıdalar çekirdeği çıkarıldıktan sonra yenmelidir. Tedavi boyunca erik çağla badem, kuruyemiş ve patlamış mısır cips gibi gıdalar yenmemelidir.

Tel tedavilerinde en önemli şeylerden biri de düzenli diş fırçalama ve ara yüz fırçası kullanımıdır. Yemeklerden sonra braketlerin üzerinde ve aralarında kalan yiyecek artıkları çok kısa zamanda dişerde çürük oluşumuna sebep olabilir. Eğer tedavi bittiğinde dişlerimizin hem düzgün hem de sağlıklı görünmesini istiyorsak her yemek sonrası diş fırçalama ve arayüz fırçası kullanımına dikkat etmeliyiz.

https://leylacimeakbaydogan.com/wp-content/uploads/2020/01/post_05-640x480.jpg

Tedavi Süresi

Ortodontik tedavinin süresi dişlerin çapraşıklık miktarına, kişinin kemik yapısının sertliğine yumuşaklığına, uygulanacak yöntemlere göre değişiklik gösterebilir. Tedavi süresi her hastada farklılık gösterebilir. Tedavi süresinin uzamaması için braket ve tellerde kopma kırılma yaşanmaması gerekir. Bazen tedavinin bitmesine 2-3 ay kala kopan bir braket sebebiyle bile tedavi süresi uzayabilir.

Tel Tedavisi Fiyatları Alanya

Ortodontik tel tedavisinin şekli, kapsamı ve süresi, kullanılacak malzemeler kişiden kişiye değişiklik gösterebildiği için tel tedavisi fiyatları da değişebilmektedir.

2.2- Seramik Braketler

Yarı saydam malzemelerden yapılan seramik braketler, kozmetik görünüşlerinden dolayı yetişkin hastalar tarafından fazlasıyla tercih edilmektedir. Hastayla yakın iletişim sağlanmadıkça dişler üzerinde farkedilmesi zordur. Metal braketlerde uygulanan prosedür ve uyulması gereken kurallar seramik braketlerde de geçerlidir.

3- Çene Apareyleri

Erken yaşlarda ağızda hem süt hem daimi dişlerin olduğu dönemde çene darlığı veya dişlerde ters kapanış görüldüğü durumlarda ağız içi damaklı apareyler ile bu durum çözülebilir. Bu geleneksel yöntem yerine artık daha çok invisalign first tedavileri uygulansa da aparey tedavisi de tercih edilebilir.

Dil itimi gibi yanlış alışkanlıklar sebebiyle ön dişlerin kapanışının bozulması ve üst ve alt çene ön dişleri arasında açıklık oluşması durumlarında dil önleyici çene aparatları da kullanılabilir. Ancak tedavinin başarılı olması için alışkanlığın farkında olunmalı ve bırakılması için çaba gösterilmelidir.

https://leylacimeakbaydogan.com/wp-content/uploads/2020/01/post_10-640x480.jpg

Üst çene darlığı durumlarında dişlerden destek alarak dişler üzerine yapıştırılan damaktan vidalı bir aparey kullanılmaktadır. Gelişim çağında uygulandığında üst çene kemiğinde uygun genişlemeyi yaparken, ileri yaşlarda cerrahi desteği gerekebilir.

Alt çenenin önde olduğu durumlarda 8-9 yaşlarında ağız dışı yüz maskesi dediğimiz tedavi yöntemi de sıklıkla uyguladığımız ve özellikle bu yaşta etkisini çok iyi gördüğümüz bir aparey tedavisidir. 6 ay süre ile uygulanan bu yöntem ileride ancak çene ameliyatı ile düzletilebilecek sorunların erken farkedilip düzeltilmesini sağlar.

Alt çene geriliği görülen durumlarda büyüme gelişim atılımı döneminde uygulanan iki parçadan oluşan twin blok apareyi tedavisi alt çenenin büyümesini destekleyerek normal konumuna ulaşmasına yardımcı olur.

https://leylacimeakbaydogan.com/wp-content/uploads/2024/05/denticare-logo-footer.png

En temel ilkemiz hasta hakları ve memnuniyeti ön planda tutularak dürüstlük kuralları çerçevesinde en kaliteli hizmeti en kısa sürede sunmaktır.

İletişim Bilgileri

Alya Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği

bt_bb_section_top_section_coverage_image