Sık Sorulan Sorular

Ortodontik tedavi süreci hakkında daha fazla bilgi almak ve kişisel ihtiyaçlarınıza yönelik en uygun tedavi yöntemini belirlemek için sizi kliniğimize bekliyoruz.

Ortodonti nedir?

Ortodonti halk arasında tel tedavisi olarak bilinen, kabaca dişlerdeki çapraşıklığı ve çeneler arasındaki uyumsuzluğu düzelten, diş hekimliğinde bir uzmanlık alanıdır.

Ortodonti Uzmanı Kimdir?

Ortodonti, dünyada diş hekimliğinde uzmanlık alanı olarak sayılan ilk branştır. Ülkemizde de kanunda diş hekimliği uzmanlık dalı olarak kabul edilmiştir. 5 yıllık diş hekimliği eğitimini bitiren diş hekimleri en az 4 yıl süren ortodonti uzmanlık eğitimini de başarıyla tamamladıktan sonra ”ortodonti uzmanı” ünvanını alırlar. Ortodontik tedavi; yeterli bilgi ve deneyim sahibi olmadan yapıldığında diş ve çevre dokulara telafisi güç zararlar verebilmektedir. Doktorunuzun ortodonti uzmanı olup olmadığını Türk Ortodonti Derneği web sitesinden sorgulayabilirsiniz. Örneğin doktorunuzun Alanya ilçesinde çalışan bir ortodonti uzmanı olup olmadığını öğrenmek için Türk Ortodonti Derneği web sitesinin ana sayfasındaki ”Ortodontist Ara” butonuna bastıktan sonra hekiminizin ad, soyad bilgilerini girebilir ve şehir kısmına da Alanya yazarak aratabilirsiniz. Ya da hekiminizin çalıştığı klinik veya muayenehanede bulunan tabelasında ”Ortodontist” veya ”Ortodonti Uzmanı” yazıp yazmadığına bakarak doktorunuzun ortodonti uzmanı olup olmadığını anlayabilirsiniz.

Ortodontik tedavi hangi yaşta yapılır?

Çocuk, genç ve erişkin bireyler, dişlerinde veya çene yapısında bozukluk olması halinde ortodontik tedavi ihtiyacı duyabilir. 7den 77ye her yaşta ortodontik tedavi yapılabilir ancak kullanılacak yöntemler ve tedavi süresinde farklılıklar görülür. Ortodontik tedavide önemli olan doğru tedavinin doğru zamanda yapılmasıdır. Ortodontik tedavinin zamanı hastalığın tipine göre ve kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir. 

İlk ortodontik muayenenin çocuklarımızın süt dişlenmeden sonra daimi dişlerinin sürmeye başladığı 6-7 yaşlarında yapılması faydalı olacaktır. Sağlıklı süt dişlerinin ileride daimi dişlerin de sağlıklı olması için bir rehber olacağını unutmamalıyız. Bu nedenle çocuklarımızın henüz daimi dişleri çıkmaya başlamadan önce diş hekimi kontrollerinin yapılmasını tavsiye ediyoruz.

Ortodontik tedavi ne kadar sürer?

Tedavi süresi, dişlerin ve çene yapısının düzeltilme gereksinimine bağlı olarak değişir. Ortalama olarak 18 ay ile 24 ay arasında sürebilir, ancak bazı vakalarda daha kısa veya daha uzun olabilir.

Tedavi sırasında nelere dikkat edilmelidir?

Tedavinin başarıya ulaşması için hastaların da en az hekim kadar çaba göstermesi gerekmektedir. Tedavi boyunca yeterli bir ağız hijyeninin sağlanmasının çok önemli olduğu unutulmamalıdır. Aksi halde ağız içine tellerin de girmesiyle diş fırçalamanın daha zorlaşacağı, dişlerin etrafında plak birikiminin kolaylaşacağı ve dişlerde çürük riskinin artacağı bilinmelidir. Bununla beraber iyi bir ağız hijyeni ile ortodontik tedavi sırasında dişlerin çürümesi önlenebilir.Tedavi sırasında dişlere kuvveti braketler iletir. Braketlerin kopması sonucu dişlere kuvvet iletimi kesileceği için tel tedavisinin süresi uzamaktadır. Braketlerin kopmaması için hastanın yediklerine dikkat etmesi gerekmektedir. Hiçbir şey ısırarak koparılmamalı, her şey lokmalar halinde ağıza alınmalıdır. Mümkün olduğunca yumuşak besinlerle beslenilmeli, kabuklu veya çekirdekli yiyeceklerin kabuk ve çekirdeği ağız dışında çıkarılmalıdır. Kalan kısmı hala sert ise ince ince dilimlenmeli veya rendelenmelidir. Sakız, lokum gibi yapışkan yiyeceklerden ve asitli içeceklerden uzak durulmalıdır.

Tedavi bittiğinde neler yapıyoruz?

Ortodontik tedavi sonrasında, tellerin de çıkarılmasıyla dişlerin tekrar bozulmasını önlemek için ciddi bir bakım ve takip gerektiren; “pekiştirme” protokolünün uygulanması gerektiği bilinmelidir. Bu dönemde hasta kendisine uygulanan pekiştirme apareyini mutlaka hekimin tavsiyesine uygun olacak şekilde kullanmalıdır. Dişlerin tekrar bozulmaması için ön dişlerin arka kısmına yapıştırılan ince bir tel ile koruma sağlanmaktadır. Aksi halde dişlerde az veya çok bozulma görülebilir.

https://leylacimeakbaydogan.com/wp-content/uploads/2020/01/home-service-3.png

Aklınıza Takılanlar

Ortodontik tedavi yöntemleri, dişlerin ve çene yapısının düzeltilmesinde etkili çözümler sunar. Şeffaf plaklar, estetik ve konfor açısından tercih edilirken, braket ve teller karmaşık vakalarda güçlü bir tedavi yöntemi sunar. Çene apareyleri ise çene yapısındaki bozuklukların düzeltilmesinde önemli rol oynar. Hangi yöntemin kullanılacağına, hastanın ihtiyaçlarına ve kliniğimizin önerilerine göre karar verilir. Tedavi yöntemlerimiz sayesinde daha sağlıklı ve estetik bir gülüşe sahip olmak mümkündür.

Ortodontik tedavi sırasında dişlerimi nasıl temizlemeliyim?

Ortodontik tedavi sırasında ağız hijyenine dikkat etmek çok önemlidir. Dişlerinizi günde en az iki kez fırçalayın ve diş ipi kullanın. Braket ve teller varsa, ortodontik fırçalar ve arayüz fırçaları kullanarak temizlik yapabilirsiniz. Şeffaf plak kullanıyorsanız, plakları çıkararak dişlerinizi normal şekilde fırçalayabilirsiniz.

Ortodontik tedavi ağrılı mıdır?

Ortodontik tedavi sırasında hafif ağrı veya rahatsızlık hissi normaldir, özellikle braket ve teller ilk takıldığında veya ayarlama yapıldığında. Bu ağrı genellikle birkaç gün içinde azalır ve ağrı kesicilerle kontrol altına alınabilir.

Şeffaf plaklar yemek yerken çıkarılabilir mi?

Evet, şeffaf plaklar yemek yerken ve içecek tüketirken çıkarılabilir. Bu, plakların zarar görmesini ve leke oluşmasını önler. Ayrıca, plaklar çıkarılarak ağız hijyeni daha kolay sağlanır.

Braket ve tellerle spor yapabilir miyim?

Evet, braket ve tellerle spor yapabilirsiniz. Ancak, ağız koruyucusu kullanmanız önerilir. Bu, braketlerin ve dişlerin zarar görmesini önlemeye yardımcı olur.

bt_bb_section_top_section_coverage_image
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image
https://leylacimeakbaydogan.com/wp-content/uploads/2024/07/denticare-logo-footer.png

En temel ilkemiz hasta hakları ve memnuniyeti ön planda tutularak dürüstlük kuralları çerçevesinde en kaliteli hizmeti en kısa sürede sunmaktır.

İletişim Bilgileri

Alya Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği

bt_bb_section_top_section_coverage_image